SJ TheDaily - шаблон joomla Форекс

Medicul Adrian Tase, despre obezitate: ”Este o afecțiune cronică...”
Recomandat

May 22, 2019
Scris de 

Potrivit lui Hyppokrates din Kos, starea de sănătate este definită ca ”echilibrul dintre alimentaţie şi activitatea fizică”. În secolul 21, acest adagiu al ”părintelui medicinei” rămâne de mare actualitate.

În contrast, dezechilibrul dintre alimentaţie şi activitatea fizică duce la dereglări metabolice, cea mai vizibilă fiind obezitatea. Alimentaţia excesivă cuplată cu sedentarismul reprezintă cauza comună a obezităţii. Cu alte cuvinte, obezitatea este o boală a civilizaţiei care constă din dezechilibrarea ”balanţei lui Hipocrate”: prea multă mâncare cu prea puţină mişcare. De ce se vorbeşte atât de mult despre obezitate? În primul rând pentru că obezitatea este un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, apoi, pentru că obezitatea interacţionează cu o multitudine de disfuncţii endocrino-metabolice. Datorită creşterii prevalenţei la nivel populaţional, se discută în prezent despre o dimensiune epidemiologică a obezităţii. În fine, pentru că obezitatea contravine standardelor estetice ale secolului 21.

 ”Obezitatea şi supraponderea au explodat din punct de vedere epidemiologic în țările dezvoltate”

 Dr. Adrian Tase: ”Obezitatea este definită ca situaţia în care acumularea în exces a grăsimii în ţesutul adipos afectează starea de sănătate şi produce creşterea în greutate exprimată prin valori ale indexului de masă corporală de peste 30 kg/m2. Obezitatea abdominală defineşte acumularea ţesutului adipos, preferenţial în regiunea abdominală (subcutanat, visceral, retroperitoneal). Obezitatea gluteofemurală se referă la distribuţia preferenţială a grăsimii pe fese şi coapse. Supraponderea este creşterea în greutate rezultată din acumularea ţesutului adipos, cu valori ale indexului de masă corporală între 25-30kg/m2. Indexul masei corporale este un parametru utilizat pentru încadrarea pacienţilor în diverse grade de obezitate; poate fi calculat pe baza unei formule matematice sau utilizând o diagramă. În era contemporană, obezitatea nu mai poate fi privită doar ca o simplă problemă estetică. Obezitatea şi supraponderea au explodat din punct de vedere epidemiologic în țările dezvoltate şi în cele în curs de dezvoltare, printre care şi România. Mai mult de jumătate din populaţia adultă a ţării noastre are probleme cu greutatea corporală. Obezitatea este o boală care aparţine patologiei nutriţional-metabolice; în acelaşi timp, obezitatea este şi un factor de risc cardiovascular luat din ce în ce mai mult în serios. Sub un aspect sau altul, obezitatea afectează din ce în ce mai mulţi indivizi, tinzând să devină o problemă de sănătate publică”.

 ”Obezitatea este o afecţiune cronică al cărei tratament impune munca în echipă, ca şi interdisciplinaritate”

 ”Obezitatea este o boală multifactorială, apariţia sa presupunând multiple interacţiuni între factori genetici, hormonali, psiho-sociali, având drept consecinţă dezechilibrarea balanţei energetice a organismului. Obezitatea este o afecţiune cronică al cărei tratament impune munca în echipă, ca şi interdisciplinaritate. Organizaţia Mondială a Sănătăţii atrage atenţia asupra unei epidemii autentice la nivel mondial. Conştientizarea obezităţii şi percepţia riscurilor consecutive acesteia la nivel populaţional reprezintă un pas important în prevenţia şi controlul acestei patologii cu incidenţă în creştere. S-a constatat că persoanele obeze nu numai că ingeră o cantitate semnificativ mai mare de alimente, dar au şi un ritm alimentar inadecvat, mâncând predominant în a doua jumătate a zilei - când secreţia insulinică este mai redusă - şi ”ciugulind” între mesele principale. În prezent se simte nevoia unei abordări intensive şi complexe a obezităţii cu implicarea personalităţilor medicale în organizarea şi motivarea asistenţei medicale în acest domeniu, precum şi elaborarea de programe structurate de prevenţie şi control; mai mult, se impune o atitudine comună a autorităţilor guvernamentale medicale, economice şi a mediilor de informare în masă în sensul unei intervenţii complexe de profilaxie şi tratament al obezităţii. În ţara noastră există Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii (ARSO), iar pe plan internaţional, experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Asociaţiei Internaţionale pentru Studiul Obezităţii (IASO) şi a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii (EASO) au lansat, în iunie 1999, ”Declaraţia de la Milano”, a mai spus medicul Adrian Tase.

 

Sursele obezităţii sunt:

  • alimentaţia hipercalorică (lipide şi dulciuri concentrate)
  • sedentarismul

 

Soluţiile sunt:

  • optimizarea stilului de viaţă (dietă, exerciţiu)
  • farmacoterapie specifică, recomandată strict de medicul specialist în nutriţie şi metabolism (sibutramina, orlistat, etc.).

CONTACT: infoargesnews@gmail.com

We use cookies to improve our website. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. For more information visit our Cookie policy. I accept cookies from this site. Agree