În această dimineață, în jurul orei 7.00, în aerul din Pitești a fost înregistrat un factor poluant în proporție de 154%, al cărui nivel a crescut trei ore mai târziu, până la 160%. Este vorba despre PM 2,5 – adică particule în suspensie, mai mici de 2,5 microni, care sunt compuse dintr-un amestec de particule solide și picături de lichid.
Particulele în suspensie au mărimi diferite, iar cele mai mici, de 10 micrometri (PM10) pot pătrunde în plămâni unde provoacă grave afecțiuni de sănătate.
PM2,5 se formează din emisiile rezultate prin arderea benzinei, uleiului, motorinei sau lemnului, în timp ce PM10 este compus din praful de pe șantierele de construcții, gropile de gunoi, reziduri rezultate din incendii, praf suflat de vânt, polen sau fragmente de bacterii.
Particulele în suspensie sunt asociate cu bolile și decesele provocate de boli cardiace și pulmonare. Organizația Mondială a Sănătății susține că cea mai nocivă expunere la particule în suspensie este expunerea pe termen lung la particule fine (PM2,5).