Ortodocșii de pretutindeni sărbătoresc, în data de 25 martie a fiecărui an, Buna Vestire, în amintirea acelei zile când Maica Domnului a primit cea mai bună veste pe care a primit-o cineva vreodată: aceea că va naște în mod miraculos pe Pruncul Iisus, Fiul lui Dumnezeu cel care va mântui lumea. În fiecare an, credincioșii o cinstesc cu drag și evlavie pe Maica Domnului, cu ocazia Bunei Vestiri, considerată și Ziua Femeii (Mamei) Creștine. Aceasta este prima sărbătoare închinată Fecioarei Maria. De-a lungul timpului, data prăznuirii a variat, de la 18 decembrie la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) și s-a stabilit pe 25 martie, după stabilirea datei de 25 decembrie, a Nașterii Domnului, exact cu 9 luni înainte.
Tradiții populare de Buna Vestire
În popor, există multe tradiții legate de această sărbătoare. Deoarece este permis să se mănânce Pește, fiind dezlegare, se spune că oamenii care gustă pește în această zi se vor simți tot anul ca peștele în apă. Totodată, este bine-cunoscut faptul că nu este voie să se arunce undița cu mămăligă, în apă, în această zi, deoarece peștii vor muri.
Tot Tradiția spune că celor care se ceartă în această zi sfântă le va merge prost tot anul, fiind un mare păcat, pentru că este o zi a bucuriei.Unii săteni de prin Ardeal, stropesc, astăzi, pomii și via cu țuică și vin sau le tămâiază.
În Calendarul Popular, Buna-Vestire este cunoscută sub numele de Ziua Cucului, fiind vestită petru faptul că în această zi ar cânta cucul pentru prima dată.
Tot acum, credincioșii aduc crini, la biserică, pe care îi așează în fața icoanei Maicii Domnului, crinul fiind simbolul Bunei Vestiri. Arhanghelul Gavriil, „vestitorul Mântuirii” poartă în mână, de regulă, în reprezentările iconografice, un crin (simbol al purității, inocenței și stării virginale, dar si al iubirii divine triumfătoare).
Există obiceiul superb ca de Bunavestire să se pună pâine și sare pe pragul casei ca hrană pentru îngeri. Dacă am presăra hrană de îngeri pe prag de suflet ar fi și mai bine…