În noaptea de Sânmedru, dacă este lună plină și senin, iarna va fi bună, iar de nu va fi lună plină, ci nor sau ploaie, este semn că iarna va fi grea și zăpezile mari. În ajunul sfântului Dumitru se fac pomeniri ale morţilor şi se aprind ruguri, aceste obiceiuri având drept scop câştigarea bunăvoinţei strămoşilor pentru a obţine, în anul care vine, recolte bune. Un vechi obicei românesc spune că în ajunul Sfântului Dumitru se face focul lui Sumedru peste care tinerii trebuie să sară pentru a fi sănătoşi tot anul.
– În unele zone din țară se aprinde o roată din paie și este lăsată să se rostogolească la vale. Rolul acestui foc este acela de a le oferi căldură morților și de a feri gospodăria de fiarele sălbatice și de boli. Tăciunii stinși erau aruncați în livadă și grădini pentru a da putere pământului să rodească.
– În jurul focului se strigă „Hai la Focul lui Sumedru” și se spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul. Un vechi obicei românesc spune că în ajun de Sf. Dumitru, tinerii care vor să se căsătorească în decursul anului care vine, trebuie să sară peste flăcările focului lui Sumedru.
– La finalul serii, femeile împart covrigi, fructe, nuci și țuică. Însă cel mai așteptat moment nu este acesta, ci cel al prăbușirii bradului incinerat, care semnifică renașterea simbolică a zeului mort. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie va sta pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarnă va fi bună, iar dacă se va culcă o oaie albă, iarnă va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este urmărirea mersului oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dimitrie. Dacă dimineață se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarnă va fi grea, dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarnă va fi ușoară
There is no ads to display, Please add some