Biserica i-a închinat Sfântului Ioan Botezătorul șase sărbători: zămislirea lui – la data de 23 septembrie; nașterea Sfântului Ioan – în 24 iunie; soborul lui – la data de 7 ianuarie, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul – în data de 29 august; iar la data de 24 ianuarie este cinstită prima și a doua aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul; iar cea de-a treia aflare a capului său este sărbătorită pe 25 mai.
Sfântul Ioan Botezătorul a fost un mare prooroc, ducând o viață pustnică, în feciorie, întru continuu post și rugăciune. Astfel, el a fost demn de a fi numit prieten al Mântuitorului, fiind unul dintre puțini prooroci care au avut șansa să îl întâlnească pe acesta.
Ioan Botezătorul a mai fost numit Înaintemergătorul Mântuitorului de vreme ce acesta l-a întâmpinat la intrarea Sa în Ierusalim. Sfântul Ioan nu se temea să mustre pe cei nevrednici, care trăiau în păcat și comiteau fărădelegi, numindu-i pui de vipere. El îi iubea pe cei cinstiți și drepți, ajutându-i să găsească calea spre mântuire.
El s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia. Mama sa, Elisabeta, a fost descendenta lui Aaron. Sfântul Ioan Botezătorul a fost născut cu 6 luni înaintea nașterii Mântuitorului. Îngerul Gavriil a vestit nașterea lui Ioan, apărând în fața lui Zaharia. Acesta nu a crezut spusele îngerului și a rămas mut pâna la nașterea pruncului său. Elisabeta, pe când aceasta îl purta în pântece pe Ioan, s-a întâlnit cu Fecioara Maria care îl purta în pântece pe Iisus. Se spune că Ioan a mișcat în pântecele mamei sale în acel moment. Ioan l-a cunoscut pe Mântuitor atunci când acesta l-a botezat.
Sursa: ziarulunirea.ro