Astăzi a avut loc redeschiderea Cetății Poenari de la Arefu, pe Transfăgărășan. Este adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, așezată pe stâncă, la peste 850 de metri altitudine, în inima Argeșului.
Cetatea a fost restaurată cu fonduri europene și de la bugetul Consiliului Județean Argeș. Valoarea totală a contractului de finanţare este de 25.668.767 de lei.
„Ne aflăm astăzi aici, între munte și cer, alături de istorie și oameni inimoși. Cetatea Poenari este unică. Este unică prin munca celor care au trudit ca ea să fie înălțată, iar acum, la fel ca odinioară, s-a muncit cu dăruire, acest simbol al identității noastre fiind readus la viață. Mă gândesc cu respect și recunoștință la meșterii de odinioară, dar și la cei care, în timpurile noastre, au contribuit la readucerea ei la viață. Este un exemplu concret despre ce înseamnă să valorificăm patrimoniul cu fonduri europene. Felicit conducerea Consiliului Județean Argeș, pe domnul președinte Ion Mînzînă și pe toți truditorii din instituțiile implicate – fie că vorbim despre administrația locală, fie despre cea centrală – pentru că, împreună, au făcut posibil ca acest vis să devină realitate. Dar ceea ce avem de făcut împreună abia începe. Trebuie să continuăm această muncă prin modernizarea Transfăgărășanului, prin realizarea autostrăzii spre Sibiu care, sperăm, va avea o descărcare și aici, în zonă. Mai ales, trebuie să punem și mai bine în valoare ceea ce avem unic în județul Argeș: oamenii locului, munca lor, identitatea și cultura de pe aceste meleaguri”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu, prezentă la eveniment.
“Aș dori să mulțumesc întregii echipe din aparatul propriu de la Consiliul Județean, dar și consilierilor județeni care au sprijinit acest proiect. În toată această perioadă am avut parte de sprijinul extraordinar al ADR Sud-Muntenia și al domnului director Liviu Mușat. Toate proiectele noastre sunt făcute prin muncă de echipă pentru dezvoltarea județului Argeș atât din punct de vedere economic, cât și social și cultural. Am trecut prin momente destul de grele cu acest proiect, dar nu am renunțat și am crezut mereu că vom reuși”, a declarat Ion Mînzînă, președintele CJ Argeș.
“Consiliul Judetean Arges demonstrează, încă o dată, că performanța în administrație înseamnă viziune, responsabilitate și atașament față de valorile care ne definesc. Prin atragerea celor mai multe fonduri europene din regiunea Sud Muntenia, nu doar pentru drumuri și sănătate, ci și pentru cultură, Argeșul devine un reper. Redeschiderea Cetății Poenari – simbol al istoriei românești și al voievodului Vlad Țepeș – este dovada concretă că investițiile în patrimoniu înseamnă investiții în identitate, educație și viitor. Felicit întreaga echipă a Consiliului Județean Argeș și, în mod special, pe domnul președinte Ion Mînzînă, pentru proiectul de reabilitare a cetății Poenari care devine un model de bune practici în privința investițiilor în cultură.”, a spus Făcăleaţă Ioana, prefectul județului Argeș.
“De mai bine de un sfert de secol trăim cu convingerea profundă că acest loc – Argeșul – este, în sens simbolic și sufletesc, patria României. Iar pentru noi, cei din regiunea Sud Muntenia, este cu atât mai mult: un nucleu de identitate, un reper de dezvoltare. Această afirmație este ilustrată perfect de proiecte cum este cel de la Cetatea Poenari. Domnule președinte Ion Mînzînă, echipa dumneavoastră de la Consiliul Județean Argeș a reușit să transforme o idee ambițioasă în realitate. Vă felicit sincer pentru determinare, viziune și perseverență. Aveți toate motivele să fiți mândri de această realizare!”, a declarat Liviu Gabriel Mușat, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud – Muntenia.
Proiectul a presupus lucrări ample de consolidare, conservare și modernizare, pentru ca acest monument istoric de categoria A să fie din nou accesibil publicului. Este un exemplu concret despre ce înseamnă să valorificăm patrimoniul cu fonduri europene.
Drumul până la cetate, urcând cele 1.480 de trepte, este nu doar o provocare fizică, ci o călătorie spirituală în timp. Ne reamintește că aici, în Argeș, ca peste tot în România, avem oameni harnici și primitori, care știu să-și cinstească trecutul și să construiască viitorul.
România de la Argeș este unică. Iar Cetatea Poenari este parte din sufletul ei.