În Argeș există un drum al Golgotei care duce la o Cruce a Dorințelor

0
6119

Între satele Cetăţeni şi Coteneşti se află schitul Cetăţuia Negru Vodă, cocoţat în vârful unor stânci ce par imposibil de urcat la pas.
Drumul până la schit este extrem de anevoios, motiv pentru care i se mai spune și ”drumul Golgotei din România”.
Totuși, în ciuda faptului că se urcă pe serpertine abrupte, se vede că drumul e bătut bine de pasul omului. Pe marginea cărării, troiţe şi icoane cu îngeri îi însoțesc pe călători, făcându-i astfel să lase cele lumești în urmă și să se simntă cât mai aproape de Divinitate.
Iar odată ajunși sus, sunt întâmpinați de trepte mărunte pe care stă scris: „Călătorule, adu-ţi aminte de moarte. Moartea este lângă uşă!”.

În curtea pavată cu pietre se află o bisericuţă veche, amenajată în stâncă, iar la dreapta e cea cu vârful ţepuşă ce se vedea de jos, din vale, construită în stil maramureşan. Aşa se explică de ce aşezământul are două hramuri: Adormirea Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii.

Iar și mai sus, în vârful stâncilor, se află Crucea Dorințelor, înfiptă în pământ de pe vremea lui Negru Vodă, iar de ea atârnă năframe de diferite culori, legate de credincioşi spre a le purta dorinţele în cele patru zări, spre cer. Aici este locul unde, dacă te rogi cu credință și smerenie, ți se îndeplinește o dorință, însă sufletul trebuie să îți fie curat și nu trebuie să porți ură și mânie.

Legenda spune că la această Cruce, Margareta, soţia lui Negru Vodă, s-a rugat necontenit pentru ca soțul ei să scape cu viață din războiul purtat cu invadatorii. Iar atunci când Negru Vodă venea la schit în vreme de restriște, mergea să se roage împreună cu Margareta. Și tot legenda mai spune că într-o zi întunecată, crezând că soţul ei a murit în luptă, Margareta şi-a dat drumul de pe stânci, de durere.
Iar ca o adeverire la cele spuse, în stâncile pe care credincioșii merg spre Crucea Dorinţelor, se văd urmele celor doi parteneri, Negru Vodă şi soţia sa cu nume de floare, Margareta. Întâi urme uriaşe, apoi din ce în ce mai mici, până dispar.

 

 

Loading


There is no ads to display, Please add some

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.