Încep Babele! Cum să îți alegi ”baba” în funcție de data nașterii

0
560

Babele sunt considerate personaje ale mitologiei populare româneşti şi, încă din cele mai vechi timpuri au fost văzute drept vestitoare ale primăverii.
În străvechiul calendar român, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii. Babele sunt în perioada 1 – 9 martie, atunci când vremea este de obicei schimbătoare. Bunicii noștri cunoșteau că primele zile din această luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbătoare, zilele babelor.

De unde vine acest obicei?

Etnografii spun că mitul „babelor” este unul din cele mai importante mituri românești, cel al Babei Dochia. Există credința că Babă Dochia și-a luat numele de la Sfântă Mucenița Evdochia, sărbătorită de Biserică pe 1 martie.
Dacă ținem seamă că în străvechiul calendar român anul începea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca întruchiparea anului vechi, care este pe sfârșite și trebuie să moară. Moartea Dochiei în ziua de 9 martie se consideră hotar între anotimpul friguros și cel călduros, potrivit crestinortdox.ro. Astfel, perioadă cuprinsă între 1 și 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreună cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere. Aspectul instabil al vremii din această perioadă este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Babele prezic vremea

Zilele Dochiei sau Babele sunt parte a unuia dintre cele mai cunoscute mituri folclorice românești. Baba Dochia era capricioasă și greu de mulțumit, la fel ca și vremea la început de an. Așa se face că între 1 și 9 martie vremea e mereu schimbătoare. E un prag meteorologic decisiv pentru tot anul ce urmează. De aici și obiceiul de a alege „o babă”, adică una dintre zilele din acest interval, pentru a afla ce ne rezervă destinul până la finele anului în curs. Dacă e soare și vreme plăcută, atunci anul va fi plin de bucurii și realizări. Dacă e urât afară, va fi un an cu probleme.

Cum îți calculezi baba, în funcție de data nașterii

În perioada 1-9 martie, fiecare femeie trebuie să-și aleagă o babă, potrivit tradiției. Alegerea babei se poate face în două moduri: în funcție de data nașterii sau se poate alege și în orice zi la întâmplare în perioada 1-9 martie, însă trebuie să te decizi la această zi din timp.

Cum îți calculezi baba în funcție de data de naștere:
De exemplu: dacă ești născută pe data de 16, baba ta se va calcula: 1+6 = 7, adică pe 7 martie. În funcție de cum va fi vremea în ziua aleasă de Babă, vei ști cum îți va merge tot anul. Se spune că dacă afară este frig și întunecat, vei avea un an mai greu, cu supărări și lacrimi; în schimb dacă afară este cald și soare, vei avea un an fără obstacole, cu fericire și noroc. Potrivit tradiției, se spune că dacă ninge sau plouă în ziua Babei acesta este un semn de bogăție. După Zilele Babei, urmează Zilele Moșilor, despre care se spune că aduc vreme mai frumoasă.

Loading


There is no ads to display, Please add some

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.